CAMPDEN HILL SQUARE

Campden Hill Square Gardens is set on a precipitous slope running down to Holland Park Avenue and is one of the few London Squares to have retained most of its original cast iron railings through WW2.  They are of simple, robust design with no intermediate rails or dog bars, set on stone copings over a brick base wall.  They date from the late 18th century and are listed Grade II.

The first phase of the work we carried out for the Garden Committee after our initial appointment in 1997, was to rebuild and raise the stretch of wall and railings along Holland Park Avenue where the original cast iron railing had been replaced with a rather meanly designed steel version.   The wall acts as a retaining structure for the mass old earth behind and the new work included buttresses and a continuous French drain.

We were reappointed for a second phase of work to the west side of the Square which was completed in the summer of 2004.   As before, the brick base wall was rebuilt and raised but, in this case, the original cast iron railings were simply removed for restoration off site and then replaced over new natural stone copings from the same quarry that had supplied stone for Phase 1..

Conservation Area and Listed Building consents were required for both phases of the work and both benefited from financial support from the Council and English Heritage.